Burkolatokról-Burkolásról


Fagyállóság-ISO-10545-3:

A lap fagyállóságát a vízfelvétele határozza meg. A fagyálló lapok vízfelvétele alacsony, <0,5 tömegszázalék. Tudni kell azonban, hogy az elkészült burkolat csak akkor lesz fagyálló, amennyiben a ragasztó- és fugázóanyag flexibilis, valamint a vízszigetelés is megfelelő.



Csúszásmentesség:

A csúszásmentességet német szabvány szerint vizsálják (DIN 51130). A száraz cipőtalpra vonatkozó csúszásmentességet az R9-R12 skálán adják meg. Általánosságban elmondható, hogy minél jobban csúszásgátló a lap felülete, annál nehezebb takarítani, ezért feleslegesen csúszásmentes lapot sem célszerű választani.

R9: sima felület - általános felhasználás (lakások, iskolák, irodák rendelők)

R10: csúszásmentes felület - (fürdőszoba, raktár, garázs, éttermi konyha)

R11: fokozottan csúszásmentes - (mosoda, tejüzem, hűtőkamra padlója)

R12: maximális csúszásmentesség - (húsfeldolgozó, ipari konyha, cukorüzem)

A vizes kövön, mezítláb való csúszásmentességet betűvel (A, B, vagy C) jelöltik. A fürdőszobába szánt lapnak ajánlatos legalább A csúszásmentességi osztályú lapot.


Kopásállóság-PEI érték:

A padlóburkolatok kopásállósága és karcállósága nagyon fontos tulajdonság, hisz ezen tényezők befolyásolják, hogy mely helyiségek burkolására alkalmas az adott padlólap. Hideg és meleg burkolatok esetében egyaránt beszélhetünk kopásállóságról. A hidegburkolatok kopásállóságát PEI skálán mérik, míg pl. a laminált padlók kopásállóságát az IP értéket mutatja, és/vagy az AC osztályozást.

PEI I: cipőben használhatóvett helyeken, mezítláb vagy puha talpú járunk. (Nem ajánljuk senkinek.)

PEI II: minimális igénybevett helyeken lehet, pl. fürdőszobában.

PEI III: közepesen igénybevett helyek burkolására, ahol normál talpú cipőben járunk. Lakások szinte minden helyiségbe, ki az előszobát, konyhát.

PEI IV: erősen igénybevett, gyakran látogatott helyiségek burkolására. A helyiségekben az igénybevétel az átlagosnál nagyobb, a burkolatot karcoló, szennyező anyagok is érhetik. Ezen lapok már egy családi ház bármely helyiségében megfelelőek.

PEI V: Nagy forgalmú, az átlagnál erősebben igénybe vett helyiségek burkolására alkalmas burkolólapok. Alkalmazható éttermekben, büfékben, szállodákban, üzletekben is.

Az adott lap felületi karckeménysége miatt meg a karcálló, melyet a MOHS skála jelölt. A MOHS skála 1 és 10 közötti értékekkel meg a felületi karckeménységet. A keménység szintén a padlólap mázrétegének mechanikai, de karcoló hatású szembeni ellenálló képességére vonatkozik.

Ásványokéhoz hasonlítják a vizsgált kerámialapok keménységét úgy, hogy az adott ásvány letört élével megkarcolható-ea hideg burkoló lap felülete. Az átlagos padlólapok karcállósága a MOHS skálán mérve 3-4-5-ös értékű, ám az igazán kemény máz elérheti a MOHS 8-9-es értéket (10-es értéket elérő a kizárólag gyémánttal megkarcolható felületű kerámialap lehet). A MOHS értéket nem kötelesek a gyárak a termékek csomagolásán feltüntetni, míg a PEI értéknek minden padlólap dobozán fel kell tüntetni!


Bagi Gábor E.V-Hideg burkolás, bagitrio@gmail.com Tel.: 003630 973 2747
Adószám: 67546815-1-33 

 A honlapon látható fotók mind a saját munkáimról készültek. A fotók szerzői jog védelme alatt állnak, ezek bármilyen jellegű felhasználását a törvény bünteti!
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el