
Burkolatokról-Burkolásról

Fagyállóság-ISO-10545-3:
A lap fagyállóságát a vízfelvétele határozza meg. A fagyálló lapok vízfelvétele alacsony, <0,5 tömegszázalék. Tudni kell azonban, hogy az elkészült burkolat csak akkor lesz fagyálló, amennyiben a ragasztó- és fugázóanyag flexibilis, valamint a vízszigetelés is megfelelő.
Csúszásmentesség:
A csúszásmentességet német szabvány szerint vizsálják (DIN 51130). A száraz cipőtalpra vonatkozó csúszásmentességet az R9-R12 skálán adják meg. Általánosságban elmondható, hogy minél jobban csúszásgátló a lap felülete, annál nehezebb takarítani, ezért feleslegesen csúszásmentes lapot sem célszerű választani.
R9: sima felület - általános felhasználás (lakások, iskolák, irodák rendelők)
R10: csúszásmentes felület - (fürdőszoba, raktár, garázs, éttermi konyha)
R11: fokozottan csúszásmentes - (mosoda, tejüzem, hűtőkamra padlója)
R12: maximális csúszásmentesség - (húsfeldolgozó, ipari konyha, cukorüzem)
A vizes kövön, mezítláb való csúszásmentességet betűvel (A, B, vagy C) jelöltik. A fürdőszobába szánt lapnak ajánlatos legalább A csúszásmentességi osztályú lapot.
Kopásállóság-PEI érték:
A padlóburkolatok kopásállósága és karcállósága nagyon fontos tulajdonság, hisz ezen tényezők befolyásolják, hogy mely helyiségek burkolására alkalmas az adott padlólap. Hideg és meleg burkolatok esetében egyaránt beszélhetünk kopásállóságról. A hidegburkolatok kopásállóságát PEI skálán mérik, míg pl. a laminált padlók kopásállóságát az IP értéket mutatja, és/vagy az AC osztályozást.
PEI I: cipőben használhatóvett helyeken, mezítláb vagy puha talpú járunk. (Nem ajánljuk senkinek.)
PEI II: minimális igénybevett helyeken lehet, pl. fürdőszobában.
PEI III: közepesen igénybevett helyek burkolására, ahol normál talpú cipőben járunk. Lakások szinte minden helyiségbe, ki az előszobát, konyhát.
PEI IV: erősen igénybevett, gyakran látogatott helyiségek burkolására. A helyiségekben az igénybevétel az átlagosnál nagyobb, a burkolatot karcoló, szennyező anyagok is érhetik. Ezen lapok már egy családi ház bármely helyiségében megfelelőek.
PEI V: Nagy forgalmú, az átlagnál erősebben igénybe vett helyiségek burkolására alkalmas burkolólapok. Alkalmazható éttermekben, büfékben, szállodákban, üzletekben is.
Az adott lap felületi karckeménysége miatt meg a karcálló, melyet a MOHS skála jelölt. A MOHS skála 1 és 10 közötti értékekkel meg a felületi karckeménységet. A keménység szintén a padlólap mázrétegének mechanikai, de karcoló hatású szembeni ellenálló képességére vonatkozik.
Ásványokéhoz hasonlítják a vizsgált kerámialapok keménységét úgy, hogy az adott ásvány letört élével megkarcolható-ea hideg burkoló lap felülete. Az átlagos padlólapok karcállósága a MOHS skálán mérve 3-4-5-ös értékű, ám az igazán kemény máz elérheti a MOHS 8-9-es értéket (10-es értéket elérő a kizárólag gyémánttal megkarcolható felületű kerámialap lehet). A MOHS értéket nem kötelesek a gyárak a termékek csomagolásán feltüntetni, míg a PEI értéknek minden padlólap dobozán fel kell tüntetni!